RUTA CAMINS DELS CATARS DE ROSSELL  

Rossell situat en la comarca del Maestrat, a peus de les altes i escarpades muntanyes de la Tinença de Benifassà, ha fet recentment un viatge en el temps, 700 anys enrere, per descobrir les petjades dels camins càtars que van travessar el seu terme municipal per acollir a finals de l’Edat Mitjana a l’última població càtara d’Europa.  

 Es tracte d’un fet històric transcendental encara poc conegut per terres valencianes, que va modificar la situació de l’Europa medieval, provocant la primera i única croada dins d’Europa de cristians contra cristians; el naixement de la Inquisició papal i el major exili de població europea per motius de les seves creences religioses, que van tenir que fugir pels camins que ara anomenen camins dels càtars i amagar-se en pobles allunyats dels inquisidors, com va ser Rossell. 

Els seu testimoniatge va quedar diluït en el pas del temps i en la seua voluntat de ser invisibles als seus botxins perseguidors, però les transcripcions inquisitorials que estant apareixen a la llum publica en un complex procés de recerca estan donant vida a una historia real protagonitzada per gent senzilla, pastors, teixidors, picapedrers, trobadors que aspiraven a “fer el bé i no preguntar-se el perquè”, tal como deia el pastor càtar Pere Mauri que va conèixer el Rossell ara fa 700 anys. 

Una ruta turística per posar en valor els camins dels càtars 

Una ruta guiada i interpretada en el terme de Rossell per alguns dels camins que van recórrer els càtars en la seua fugida de la Inquisició, descobrint la seua forma de vida per les balmes, coves i masos ancestrals en el camí vell que porta de Rossell a Bel. 13 kilòmetres per conèixer un món quasi perdut però que conserva els seus paisatges i la seva anima natural.  

El producte turístic Camins dels Càtars de Rossell ens descobriran alguns secrets, llegendes, angoixes i sentiments d’aquells càtars, coneguts entre sí com bon homes i dones, que van caminar per l’extraordinari paisatge natural de Rossell i que formarà part del Itinerari Cultural Europeu Camins dels Càtars, promogut per Turisme de la Comunitat Valenciana i el Consell d’Europa. 

Una ruta que té l’eixida en el centre urbà de Rossell, en el lloc on es troba el primer mural turístic temàtic dels càtars de la Comunitat Valenciana, que ens presenta una il·lustració sorprenent, un missatge sobre els valors dels càtars i ens pregunten “on es lo teu tresor?” i que ressegueix les ancestrals petjades dels càtars per Rossell.